مبتلایان دیابت در ماه مبارک رمضان چه نکاتی را باید رعایت کنند؟

دیابت از جمله بیماری‌هایی است که بسته به نوع و شدت آن، توصیه‌های متفاوتی برای روزه داری دارد.
کد خبر: ۸۵۰۰۱۲
تاریخ انتشار: ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۲۲:۲۱ 13 May 2020

تابناک فارس به نقل از باشگاه خبرنگاران:شبنم باقری کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز اظهار کرد: دیابت از جمله بیماری‌هایی است که بسته به نوع و شدت آن، توصیه‌های متفاوتی برای روزه داری دارد.

او ادامه داد: افراد مبتلا به دیابت که دارو دریافت می‌کنند، با توجه به شدت بیماری و با مشورت پزشک ممکن است مجاز به روزه داری باشند.

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز تصریح کرد: با این حال، مبتلایان به دیابت نوع یک که در روز چند نوبت انسولین تزریق می‌کنند، بیماران مبتلا به عفونت، بیماران دارای پرفشاری خون کنترل نشده و یا آنژین درمان نشده، بیماران با سابقه کتواسیدوز دیابتی، بیمارانی که در طول روز دو بار یا بیشتر دچار هایپرگلایسمی یا هایپوگلایسمی می‌شوند و بیمارانی که به طور مداوم قند خون کنترل نشده دارند، بیماران سالخورده، بیماران تحت دیالیز و یا بیماران دچار نارسایی کلیه و دارای سایر عوارض پیشرفته و مزمن دیابت، لازم است از روزه داری پرهیز کنند.

شبنم باقری اضافه کرد: بیماران مبتلا به دیابت در طول ماه مبارک رمضان مانند روز‌های معمولی باید از دریافت کالری بیش از حد و همچنین مواد غذایی شیرین دارای قند ساده مثل حلوا، شله زرد، زولبیا و بامیه در وعده افطار و سحری پرهیز کنند تا دچار هایپرگلایسمی و عوارض آن نشوند. او افزود: مصرف غذا‌های چرب و سرخ شده نیز در وعده افطار و سحری توصیه نمی‌شود، زیرا موجب تشنگی و خشکی دهان در طول روز می‌شوند.

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز بیان کرد: برای سحری باید غذا‌هایی انتخاب شود که قند خون را به آهستگی افزایش می‌دهند؛ مثل منابع کربوهیدرات‌های پیچیده و دارای فیبر مانند غلات کامل، حبوبات، سبزی و میوه که فیبر موجود در آن ها، به حفظ قند خون در محدوده طبیعی در طول روزه داری کمک می‌کند.

شبنم باقری گفت: مصرف سبزی خوردن، لیموترش و سالاد در وعده سحری، از تشنگی در طول روز نیز جلوگیری می‌کند.

او افزود: بهتر است از خوردن چای زیاد و پررنگ و قهوه نیز که خاصیت دیورتیک دارند و سبب دفع ادرار زیاد می‌شوند، در هنگام سحر خودداری شود.

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز ادامه داد: اگر بیمار برای خوردن سحری بیدار نشود، بهتر است از روزه گرفتن در آن روز منصرف شود، زیرا احتمال افت قند خون و عوارض دیگر افزایش می‌یابد.

او اظهار کرد: وعده افطار نیز بهتر است با یک لیوان آب گرم، چای کمرنگ و یا یک لیوان شیر گرم شروع شود.

شبنم باقری اضافه کرد: مواد غذایی سبک مشابه وعده صبحانه مانند نان و پنیر و سبزی، سوپ کم چرب، تخم مرغ آبپز یا انواع سبزی‌های پخته مثل انواع کلم‌های پخته یا کدو و هویج پخته شده از مواد غذایی مناسب برای افطار هستند، وعده شام بهتر است دست کم یک ساعت بعد از صرف افطار مصرف شود و سعی شود غذا به آرامی جویده شود.

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز تصریح کرد: توجه داشته باشید که اگر بعد از افطار، قند خون بالای ۲۵۰ باشد لازم است شب بعد ۲۰ درصد از کالری دریافتی کم شود و چنانچه قند خون بالای ۳۵۰ باشد توصیه می‌شود از ادامه روزه داری خودداری شود.

او گفت: در طول ساعات روزه داری نیز قند خون باید در چندین نوبت بررسی شود و در صورت مشاهده قند خون کمتر از ۷۰ یا بیشتر از ۳۰۰، بیمار باید روزه خود را باز کند.

اشتراک گذاری
نظر شما
Chaptcha
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
آخرین اخبار