رحمت الله جلیلیان
انشاالله کولانی در گفتگو با خبرنگار
تابناک کرمانشاه اظهار کرد: استان کرمانشاه خصوصا شرق آن از جمله شهرستان های صحنه، سنقر و کرمانشاه خاستگاه و رویشگاه طبیعی موسیر هستند.
وی افزود: موسیر در استان به صورت سنتی و در مصارف خانگی بهره برداری می شود، موسیر ها را توسط بهره برداران منطقه به عنوان یک ذخیرگاه (در بحث ژنتیکی) محافظت می کنیم.
مدیرکل منابع طبیعی استان کرمانشاه ادامه داد: به منظور جلوگیری از آسیب دیدگی و از بین رفتن گیاه موسیر با جهاد کشاورزی هماهنگی هایی به عمل آمده تا زمین هنگام کشت موسیر به خوبی شخم زده شود و از کودهای حیوانی و شیمیایی جهت تولید موسیرهای درشت تر استفاده شود.
وی یکی دیگر از سیاست های مشترک منابع طبیعی و جهاد کشاورزی را انتقال موسیر به زمین های دیم و کم بازده کشاورزی اعلام کرد و خاطر نشان ساخت: با توجه به اینکه موسیر یک گیاه مقاوم است کشاورزانی که زمین هایشان کیفیت پایینی دارد می توانند موسیر را کشت کنند.
وی تصریح کرد: موسیر یکی از محصولاتی است که تولید آن درآمد بالایی دارد و همدان از جمله استان های همجوار ما، قطب این گیاه است، درآمد تولید موسیر بیش از گندم و جو است.
وی اضافه کرد: هزینه تهیه پیاز موسیر به دلیل تورم افزایش داشته و کشت موسیر نیازمند سرمایه اولیه نسبتا بالایی است اما کشت این گیاه پرسود و به لحاظ اقتصادی به صرفه است.
کولانی ضمن درخواست از عابرین به این جهت که به پیاز موسیر موجود در زمین ها آسیبی نرسانند تا برای آیندگان حفظ شود، تشریح کرد: برداشت موسیر هرساله از خرداد ماه آغاز و تا مراد ادامه دارد، این گیاه در شهریور و مهر کاشت می شود.
کولانی با بیان اینکه موسیر گیاه کم آبی است تاکید کرد: اگر کشاورز زمین حاوی موسیر را دو یا سه مرتبه آبیاری کند اواخر اردیبهشت این گیاه دیرتر به زیر خاک می رود در نتیجه رشد بیشتری پیدا کرده و پیاز موسیر سنگین تر و پیاز هایی که به عنوان برگ رشد می کند، بیشتر می شوند.