۱- تهیه ماهی قرمز از مراکز عرضه مجاز و خودداری از خرید ماهی از دستفروشان و افراد دورهگرد.
۲- مرکز عرضه مجاز شامل واحدهای صنفی عرضه ماهیان زینتی و اماکن تعیین شده توسط شهرداریها با هماهنگی اداره دامپزشکی (مکان مسقف، قابل شستشو و ضدعفونی و با ظروف ولوازم مناسب).
۳- هنگام خرید، از تماس مستقیم و حفاظت نشده با ماهی و آب حمل ماهی خودداری شود.
۴- حتیالامکان از ظروف یکبار مصرف جهت حمل و جابهجایی ماهی به منزل استفاده شود.
۵- از خرید ماهیهای بیمار و بیحال، با علائم شنای غیر فعال، فاقد رنگ شفاف و دارای لکه یا زخم روی پوست خودداری شود.
توصیههای بهداشتی در نگهداری ماهی قرمز:
۱-پس از انتقال ماهی به منزل، بلافاصله آب آن را عوض و ماهی را به ظروف و آب از قبل آماده شده منتقل کنید. ظرف حمل یکبار مصرف را در کیسه زباله سر بسته قرار داده و آب حمل و آب تعویضی را به طور مستقیم در شبکه فاضلاب تخلیه نمایید.
۲- در صورت استفاده از آب شهری، باید حداقل چند ساعت (بهتر است ۲۴ تا ۴۸ ساعت) آب را در جایی قرار داد تا کلر موجود در آب به طور کامل از بین برود.
۳- از ظروف دهان گشاد (جهت تبادل و حلالیت بهتر و بیشتر اکسیژن در آب) و ترجیحاً از ظروف غیر کروی (برای جهتیابی بهتر ماهی) استفاده شود.
۴- حداقل یک لیتر آب برای نگهداری یک قطعه ماهی استفاده شود.
۵- دمای مناسب آب برای نگهداری ماهی قرمز بین ۲۰ تا ۲۵ درجه است و از تغییر ناگهانی دمای آب ظرف خودداری شود.
۶- از تعویض یکباره آب خودداری کنید و هربار حدود ۲۵ درصد آب ظرف تعویض گردد.
۷- از دستکاری ماهی خودداری نموده و در صورت لزوم حتماً از دستکش استفاده کنید.
تغذیه ماهی قرمز:
۱- غذای ماهی قرمز را به صورت آماده از فروشگاههای مجاز و بهداشتی موجود در بازار تهیه کنید. در صورت لزوم میتوان از دانه کنجد، نان و سفیده تخم مرغ آب پز شده به صورت ریز ریز استفاده کرد.
۲- تعداد دفعات غذادهی ۲ بار در روز است و میزان غذا به اندازه مصرف ماهی باشد.
۳- غذای مصرفی برای ماهی در جای خشک وخنک و دور از نور نگهداری شود و پروتئین کم و کربوهیدرات زیاد داشته باشد.
ضدعفونی ظروف نگهداری ماهی قرمز:
جهت ضدعفونی ظروف نگهداری ماهی، میتوان از محلول نمک طعام به مقدار ۳۰ گرم در لیتر به مدت ۱۰ دقیقه و یا ضدعفونی کنندههای دیگری همچون ترکیبات چهارتایی آمونیوم به مقدار ۱-۰.۱ گرم در لیتر به مدت ۱۰- ۱۵ دقیقه و یا ترکیبات یده به مقدار ۲۰۰ میلیگرم در لیتر به مدت ۱۰ ثانیه استفاده کرد و سپس با آب شرب آبکشی نمود.
توصیههای مهم:
۱- از رها کردن ماهی قرمز در رودخانهها یا نهرها جداً خودداری و آنهارا در محلهایی که شهرداریها تعیین کردهاند رهاسازی کنید.
۲- از خرید حلزون تزئینی به نام حلزون سیبی به دلیل خطر انتقال بیماری آنژیوسترونژیلازیس خودداری کنید.
۳- لاکپشت گوش قرمز ناقل بیماری سالمونلوز است.
۴- بعد از هرگونه تماس با ماهی یا آب ظرف نگهداری ماهی، دستها را به طور کامل با آب و صابون بشویید.