به گزارش خبرنگار تابناک کرمانشاه به نقل از ایرنا «کامران کشاورز»، میزان گوشت مرغ مصرفی استان کرمانشاه را ۱۳۰ تن در روز اعلام کرد و افزود: این در حالی است که در استان ۱۸۳ تن لاشه گوشت مرغ تولید میشود و مابقی به سایر استانها صادر میگردد.
وی با بیان اینکه نزدیک به ۶۰۰ مرغداری صنعتی گوشتی در استان فعالیت میکند، گفت: در ماه به طور میانگین نزدیک به ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار قطعه جوجه ریزی در مرغداریهای استان صورت میگیرد.
این مسوول ادامه داد: در حال حاضر در استان کرمانشاه از نظر تولید گوشت مرغ هیچ مشکلی نداریم، اما ممکن است در ماههای آینده در اثر آزاد سازی ارز ناشی از نهادههای دامی، میزان جوجه ریزی مرغداریها به دلیل کاهش مصرف کم شود.
کشاورز، سویا و ذرت را ۲ خوارک اصلی و مهم مرغداریهای گوشتی عنوان کرد و گفت: ۹۰ درصد سویا و ۸۰ درصد ذرت مورد نیاز مرغداریها از خارج از کشور تامین میشود، به همین دلیل با آزادسازی ارز این ۲ نهاده (برداشته شدن یارانه دولت از این ۲ کالا) هزینه تمام شده تولید گوشت مرغ برای مرغداریها بسیار بالا میرود.
رییس اتحادیه مرغداریهای گوشتی استان کرمانشاه در پاسخ این سوال آیا جایگزینی برای این ۲ نهاده سویا و ذرت در کشور وجود ندارد؟ توضیح داد: این ۲ نهاده به خاطر نوع پروتئینی که در سویا و همچنین خاصیتی که ذرت در پروار مرغهای گوشتی دارد، ۸۷ درصد خوراک مورد نیاز مرغداریها را تشکیل میدهد و هیچ نهاده دامی جایگزین دیگر که بتواند از نظر زمان هر دوره پرورش مرغ بین ۴۰ تا ۵۰ روز صرفه اقتصادی داشته باشد وجود ندارد.
کشاورز همچنین در پاسخ این سوال، چرا با وجود وابستگی شدید مرغداریها به این ۲ نهاده (سویا و ذرت) در کشور به کشت آنها چه توسط خود مرغداریها و جهاد کشاورزی بهاء داده نشده به شرایط فنی رویش گیاه سویا اشاره کرد و تشریح کرد: سویا گیاهی است که در آب و هوایی با شاخص کربن پنج پرورش مییابد در حالی که شاخص هوای کشور ما کربن ۲ است و برای تولیدات محصولاتی مانند گیاه گندم خوب است و سویای هم که در شمال کشور تولید میشود از نظر بافت پروتئین نسبت به مشابه خارجی از کیفیت چندانی برخوردار نیست، به همین خاطر نیاز به واردات آن است.
وی در خصوص کشت ذرت که ۸۰ درصد آن وارداتی است نیز گفت: تولید این محصول به آب زیاد نیاز دارد و با توجه به آب و هوای نیمه خشک و بیابانی کشور ما به صرفه نیست.
صادرات مرغ باید در دستور کار قرار گیرد
رییس اتحادیه مرغ گوشتی استان کرمانشاه در بخش دیگر از صحبتهای خود با اشاره به آزاد شدن نرخ ارز نهاده دامی، گفت: از این پس با آزاد شدن نرخ ارز نهادههای دامی باید راه برای صادرات گوشت مرغ باز شود، زیرا دیگر نهاده این کالا دولتی و یارانهای نیست که جلوی صادرات آن گرفته شود و قاچاق محسوب گردد.
کشاورز در ادامه از برنامه ریزی این اتحادیه برای بازاریابی و شناخت نیاز بازار گوشت مرغ کشورهای خارجی خبر داد و اظهار کرد: یکی از برنامههای اتحادیه مرغداریهای استان در سالجاری شناخت بازار گوشت مرغ کشورهای خارجی و آموزش تولید گوشت مرغ استاندار است.
وی استاندار جهانی تولید گوشت مرغ را بین یک کیلو و ۲۰۰ گرم تا یک کیلو و ۸۰۰ گرم اعلام کرد و بیان داشت: این در حالی است در کشور ما همه خواهان مرغ بالای ۲ کیلو گرم و چاق هستند و به مرغهای زیر ۲ کیلوگرم که سالم و استانداردتر هستند بی توجهی میکنند.
این مرغدار با بیان اینکه باید دلایل علمی و فنی مصرف گوشت مرغ استاندارد و زیر ۲ کیلوگرمی برای مردم تشریح شود بر اصلاح فرهنگ مصرف گوشت مرغ چاق در جامعه تاکید کرد و گفت: تفاوت زیادی بین مرغ یک کیلو و ۸۰۰ گرمی تا بالای ۲ کیلو گرم از نظر میزان هزینه کردها و سلامت مرغ است.
کشاورز همچنین از مردم خواست مرغ زنده که در سطح معابر فروخته میشود، نخرند، زیرا در کنار غیر بهداشتی و نازیبا کردن کوچه و معابر؛ اصلا از نظر اقتصادی به صرفه آنان نیست، چون ۲۵ درصد وزن هر مرغ ضایعات تشکیل میدهد که فروشنده در زنده فروشی قیمت اش را با آنها حساب میکند در حالی که در کشتارگاه این ضایعات از مرغ دور ریخته شده و مردم گوشت خالص میخرند.
وی در پایان گفت: در سطح استان کرمانشاه ۹ کشتارگاه مرغ وجود دارد که یکی از آنها دارای تجهیزات استاندارد جهانی خط صفر۲ است.
استان کرمانشاه ۵۷۶ مرغدری گوشتی، ۲۸ مرغداری تخم گذار، ۱۰ مزرعه مرغ مادر گوشتی، چهار مرغداری جوجه ریز دارد.
این استان با ۲ میلیون نفر جمعیت دارای ۹۵۰ هزار هکتار زمین کشاورزی و باغ است که سالانه بیش از چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تن انواع محصولات از آن برداشت میشود.
هم اکنون بیش از ۱۲۲ هزار بهره برداری در بخش کشاورزی استان کرمانشاه فعالیت دارند.